Seneste generalforsamling

Referat af generalforsamlingen den 18. marts 2025

Referat af generalforsamling den 18. marts 2025 Vejlby Risskov Grundejerforening.

Dagsorden i henhold til lovene:

1. Valg af dirigent.

Lasse Ziska blev valgt og konstaterede at indkaldelsen var rettidigt indkaldt.

2. Formandens beretning ved Henrik Petersen.

Formandens beretning ved Henrik Petersen

Formandens beretning om 2024

Indledning:

2024 har været et år præget af krig og ufred i verden – med forfærdelige tab af menneskeliv i både Ukraine og Mellemøsten – og usikkerheden i verden har bredt sig yderligere efter indsættelsen af Donald Trump som ny amerikansk præsident i januar 2025.

Han er ganskevist handlekraftig og har store visioner om fred i verden og om at gøre Amerika stor igen, på bekostning af samhandelspartnere og allierede, men han er tilsyneladende ganske uforudsigelig – så verden er i markant forandring. Det er da vist en meget diplomatisk udlægning.

Renter og huspriser: i modsætning til USA er inflationen i Europa faldet til omkring 2%, så Den Europæiske Centralbank har løbende nedsat styringsrenten det sidste års tid, hvilket Danmarks Nationalbank har fulgt slavisk – med afsmittende effekt på obligationsrenterne.

Det er godt nyt for boligejere, der skal optage eller omlægge lån, da den korte rente er faldet til omkring 2,5% p.a. og den lange rente til godt 4% p.a. – og med mindre verden går helt af lave forventes en yderligere nedadgående justering i løbet af året. Den lavere rente og accepten af de nye ejendomsvurderinger og boligskatter, har allerede resulteret i lidt højere huspriser – og det forventes, at priserne vil stige yderligere i både 2025 og 2026 – med 3% eller mere hvert år.

Danmark har en solid økonomi – og der forventes økonomisk vækst i både EU og de fleste vestlige lande, men recessionen lurer i USA, som følge af præsidentens aggresive tilgang – og sker det, vil vi formodentlig også mærke det.

Bygge- og udviklingsplaner: Sidste fase af byggeriet ved Risskov Efterskole – Lokalplan 1125 – blev færdiggjort i 2024.

I efteråret 2023 blev er række af ungdomsboligerne langs Vestre Strandalle udlejet til reduceret leje – og med nogle måneders gratis husleje. Alle blev udlejet, men flere står nu igen tomme.Det har også fortsat være vanskeligt at udleje og sælge de større boliger langs Agerbæksvej, hvor flere fortsat står tomme – både lejligheder og Town Houses.

På nabogrunden ved WhiteAway er AG Gruppen endnu ikke er gået i gang med byggeriet under Lokalplan 1130. Man har i stedet udlejet bygningerne til lagersalg indtil videre, men dog korttidsudlejning.

Det er uvist, hvornår AG Gruppen går i gang – givetvis med baggrund i det fortsat store udbud af lejligheder, der er i Risskov – tillige med andre større byggerier undervejs bl.a. langs Lystrupvej og ved Risskov Engby. Hertil kommer, at det også er blevet markant dyrere at bygge nu, end det var da lokalplanen blev vedtaget for over 3 år siden.

Vejlby-Risskov Grundejerforening har opfordret både borgmesteren og efterfølgende rådmanden for Teknik og Miljø til at tage en dialog med bygherren med henblik på at drøfte alternativ anvendelse af grunden, eller måske at nedskalere projektet, så det passer bedre ind i nærmiljøet, men uden held.

Der er ikke nyt om planerne for trafikafvikling på Agerbæksvej mod hverken Vestre Strandalle eller Asylvej, da man afventer effekten af trafikken, når Lokalplan 1130 er gennemført, hvilket grundejerforeningen bakker op om.

Kommuneplan 2025: Af kommunens Planstrategi 2023, der blev vedtaget i foråret 2024, fremgår det, at området ved Circle K-tanken på toppen af Vestre Strandalle og boligerne bag er udset til Fokuseret byvækst, hvor højt byggeri ikke kan udelukkes. Planstrategien danner baggrund for udarbejdelse af kommuneplanen.

Vejlby-Risskov Grundejerforening har dog i foråret 2024 forstået på kommuneplanchefen, at udvikling af området ikke har høj prioritet. I forbinderlse med udarbejdelsen af Kommuneplan 2025, der sendes i høring i sommeren 2025, har vi igen været i dialog med kommunen, der har noteret sig vores indvendinger mod højt byggeri på grundstykket – og i øvrigt oplyst, at man formodentlig ikke vil gå videre med sådanne planer.

Det er imidlertid vigtigt, at gøre indsigelse imod sådant højt byggeri, når Kommuneplan 2025 sendes i høring.

BRT-ruteføringen: Den stort anlagte BRT-ruteføring, der skulle sikre en højfrekvent busrute fra Viby til Risskov – med egne busbaner på ringvejen og med direkte forbindelse til udvalgte letbanestationer, har været i høring.

I Risskov var 2 alternative endestationer i spil, dels Torsøvej letbanestation via Nordlandsvej, dels Vestre Strandalle letbanestation via enten Skolevangs Allé/Vestre Strandalle eller Grenåvej/Hørgårdsvej.

Begge ruteføringsforslag til Vestre Strandalle letbanestation har mødt massiv modstand. BRT-ruteføringen er imidlertid blevet ramt af et betydeligt budgetunderskud i kommunen, og der er således ikke afsat tilstrækkelige midler til at gå videre som planlagt i kommunens budget for 2025-29.

Planerne er derfor udsat på ubestemt tid – og formodentlig skrinlagt – og det er i stedet besluttet, at der kommer flere afgange for udvalgte A-buslinjer, herunder buslinje 6A i Risskov, og at der etableres dedikerede busbaner på ringvejen.

Omlægning af offentlige veje til private fællesveje: Kommunen udmeldte allerede i 2017 at yderligere 900 offentlige veje i Aarhus skulle omlægges fra offentlige veje til private fællesveje over en snes år. Der er allerede 6.000 private fællesveje i Aarhus.

I Vejlby-Risskov Grundejerforenings dækningsområde fik 6 veje i efteråret 2023 orientering om, at de var udset til mulig nedklassificering og i december 2024 fik yderligere 18 veje besked derom.

Det drejer sig om følgende veje:

2023: Byløkken, Elmsager, Enemærket, Espedalen, Kanehaven og Tokkerbakken

2024: Alsvej, Bakkegårdsvej, Besservej, Broagervej, Jættehøjen, Kolbyvej, Korshøjen,

Krusåvej, Miravej, Nordtoftevej, Rigelvej, Skelbækvej, Skodshøjen, Solbakken nord for Vestre Strandalle, Stålhøjen, Sveavej, Toftefaldet og Tornagervej.

Et afgørende kriterium for nedklassificering er, at over 50% af trafikken er fra vejens egne beboere, hvilket i tvivlstilfælde vil blive afgjort ved trafiktælling.

I tillæg dertil må nedklassificering ikke alene være af økonomiske årsager – og

kommunen hævder da også, at baggrunden er at harmonisere vejnettet og skabe ens vilkår for grundejerne.

Der har være omfattende indsigelser imod planerne, men indtil videre har kommunen fået medhold fra bl.a. Vejdirektoratet og Ankestyrelsen, men nu har

Civilstyrelsen bevilget en ildsjæl fra Lystrup, der vedholdende har arbejdet imod nedklassificeringstiltaget, fri proces til at føre en sag mod Vejdirektoratet.Selve nedklassificeringsprocessen strækker sig over en årrække – minimum 4 år og nok mere sandsynligt 5-6 år, men for at være forberedt og således kunne vejlede beboerne på de udvalgte veje har grundejerforeningen indhentet materiale om processen og holdt møde med kommunen og Grundejerforeningen Vejlby Fed derom. Vi har medlemmer på de fleste af vejene, men ingen har endnu rettet henvendelse om konkret assistance.

Hensigten er, at alle omkostninger til drift og vedligeholdelse – inkl. vejbelægning, stikledninger og rendestensbrønde – overgår fra kommunen til boligejerne, og kommunen anbefaler i den henseende, at der etableres et vejlav for de indvolverede veje. Se kommunens oplæg til standardvedtægter

her: https://aarhus.dk/media/vmnh34xz/standardvedtaegter-for-vejlav.docx

Vi overvejer at kontakte beboerne på de berørte veje for at orientere dem om vores indhøstede erfaringer og for at være behjælpelig med dialogen med kommunen, hvis det ønskes – i forventning om, at de måske således melder sig ind i Vejlby- Risskov Grundejerforening.

Risskov Skoles udbygning:

Vedrørende Risskov Skoles planlagte udbygning blev der I foråret 2024 holdt et borgermøde, hvor flere alternative løsningsforslag udarbejdet af COBE, der i december 2023 blev valgt som rådgiver med bl.a. NERD som lokal samarbejdspartner, blev præsenteret.

Der var imidlertid generelt stor modstand mod forslagene, der bl.a. ville reducere anvendelse af udendørsfaciliteterne betragteligt. Borgermødet blev endvidere stærkt kritiseret, da det i stedet for borgerinddragelse havde karakter af borgerorientering. Kommunen genovervejede efterfølgende planerne og processen – og i november 2024 blev der afholdt en workshop med inviterede interessenter fra lokalområdet – hvori også Vejlby-Risskov Grundejerforening deltog.

Udkommet af workshoppen var bl.a.

 at kommunen bekræftede, at der kun bygges på den eksisterende matrikel,

 at det undersøges om der kan bygges i højden for at holde

udendørsfaciliteterne åbne til sport og leg,

 at der ikke bygges i skoleparken – og at denne fortsat er åben for

anvendelse som i dag og

 at det undersøges om et planlagt produktionskøkken til skolemad, der skal

betjene flere skoler, kan lægges et andet stedDet er efterfølgende blevet oplyst, at man nu arbejder videre med et oplæg med bl.a. et højere byggeri ved den eksisterende skolebygning og nogle mindre bygninger, der er placeret, så de i væsentlig mindre grad belaster udendørsfaciliteterne til sport og leg – og da skoleparken ikke indgår i byggeplanerne, ser det ud til at man er kommet i mål med undervisnings- og opholdslokaler.

Eneste udeståender er således produktionskøkkenet, som vi fortsat mener, skal placeres et andet sted end på Risskov Skole for at undgå unødig ekstra tung trafik – og evt. indbliksgener fra byggeriet. Processen har desværre medført en yderligere forsinkelse af byggeriet, der først forventes afsluttet i 2029.

Reelt er grundejerforenings hovedfokus derefter: – at skoleparken fortsat er offentlig tilgængelig og åben for anvendelse som nu og – at der udarbejdes en plan for fortsat sikker skolevej – langs vejene ved skolen og i rundkørslen

Områdets bygningsmæssige kvaliteter: Vi har erfaret, at der i stigende grad opkøbes ældre villaer i Risskov med henblik på nedrivning og opførelse af ny boliger.

Når kommunen modtager anmodninger om nedrivning af eksisterende boliger kontakter den bl.a. Foreningen for Bykultur, for at høre deres holdning. Grundejerforeningen har orienteret Foreningen for Bykultur om, at vi som udgangspunkt støtter op om deres beslutninger, men at vi – såfremt det skønnes formålstjenligt – også kommenterer enkeltsager direkte til kommunen.

Kommunen er i øvrigt i gang med at klassificere den eksisterende boligmasse i Aarhus fra før 1970 med henblik på at tildele en bevaringsværdigheds-klassifikation – og man er også gået igang i Risskov. Hensigten er bl.a. at identificere, forstå og bevare de bærende værdier, som gør bygninger og områder særligt bevaringsværdige.

Hvervekampagne: Vejlby-Risskov Grundejerforening gennemførte en hvervekampagne i august måned 2024, hvor vi via sociale medier gjorde opmærksom på vores arbejde og opfordrede beboere i vores dækningsområde til at melde sig ind – og for at lokke dem yderligere inviterede vi til en snak med bestyrelsen over en forfriskning og en grillpølse den 23.august.

Vi rakte derigennem ud til 1000-vis af potentielle medlemmer, men må desværre erkende, at ingen – ud over bestyrelsen – dukkede op til arrangementet, og at vi kun fik et par nye medlemmer. Så har vi prøvet det.

Ceres Park Vejlby: I forbindelse med det midlertidige AGF-stadium ved Vejlby-Risskov Hallen har grundejerforeningen været i dialog med kommunen og Vejlby Fællesråd, med henblik på at afklare hvilke trafikale foranstaltninger, der ville blive iværksat i forbindelse med kampafholdelse. Der er bl.a. indgået aftaler med flere store virksomheder på vestsiden af Randersvej hvorfra der etableres shuttlebus-kørsel til og fra stadium, hvortil kommer, at der kan parkeres ved Risskov Gymnasium og andre større parkeringspladser i lokalområdet – og erfaringerne fra de første fodboldkampe har været gode.

Dialog og samarbejde: Afslutningsvis kan det oplyses, at grundejerforeningen gennem året har været i lejlighedsvis dialog med byrådspolitikere og kommunens embedsværk tillige med, at vi har arbejdet tæt sammen med Risskov Fællesråd, Vejlby Fællesråd, Grundejerforeningen Vejlby Fed og lokale grundejer- og vejforeninger i vores dækningsområde, samt mediet RisskovLIV.

Mange tak for jeres deltagelse i generalforsamlingen

Beretningen blev godkendt.

3. Fremlæggelse af regnskab til godkendelse ved Ole Høgholm.

Regnskabet blev omdelt og godkendt uden kommentarer.

4. Indkomne forslag.

Under hensyntagen til Foreningens økonomi var bestyrelsens forslag og et kontingentfrit

år til debat. Forslaget blev godkendt så året 2025 er kontingentfrit.

5. Valg til bestyrelse.

Grundejerforeningens bestyrelse består af formand Henrik Petersen, næstformand Ole Høgholm, Tage Hjelm og Lasse Ziska, der alle er valgt frem til generalforsamlingen 2026.

Der blev efterlyst kandidater som ønsker at indtræde i bestyrelsen, men der var ingen af de fremmødte, der ønskede at deltage.

6. Valg af suppleanter til bestyrelse.

Der blev ikke valgt nogen suppleanter,

7. Valg af revisor.

Grundejerforeningens revisor Jørgen Bødstrup Christensen er på valg – og modtog genvalg

8. Valg af revisorsuppleant.

Grundejerforeningens revisorsuppleant Jeanette Ziska er på valg – og modtog genvalg

9. Fremlæggelse af budget for 2025 ved Ole Høgholm.

Ole Høgholm fremlagde det kommende års budget.

10. Eventuelt.

Der var diskussion omkring private fællesveje, og vedlagt referatet er et notat om

nedklassificering af veje. Den uhensigtsmæssige afslutning af cykelsti og fortov på Tranekærvej ved Vejlby Centervej blev påpeget, og grundejerforeningen vil bringe budskabet videre til kommunen.

Mødet blev afsluttet med en forfriskning og samtaler om løst og fast i området.

Ref.: Tage Hjelm

Kort om nedklassificering af offentlige veje til private fællesveje

Lovgrundlaget er, at kommunen kan nedklassificere en offentlig vej til privat fællesvej, hvis over 50% af trafikken på en vej er fra beboerne selv. Nedklassificering må ikke alene være af økonomiske årsager.

Der er fortsat fuld offentlig adgang til vejen, herunder også parkering på vejen.

Der er ca. 6000 private fællesveje i Aarhus – og ca. 900 offentlige veje er udset til omklassificering til private fællesveje i årene fremover, heraf 24 veje i Vejlby-Risskov Grundejerforenings pastorat – indtil videre Der har været indsigelser imod nedklassificering, men kommunen har fået medhold af Vejdirektoratet og Ankestyrelsen.

Når nedklassificeringen har fundet sted er kommunens forpligtelser hovedsageligt at sikre vejens beskaffenhed og adgangsforhold m.v. Kommunen fører tilsyn og kan give påbud.

Kommunen er ansvarlig for hovedkloakeringer og gadebelysning – og fjernvarme, vandværker, telefon-, TV- og wifi-udbydere m.v. er ansvarlige for deres udstyr i vejen. Grundejernes forpligtelser er at vedligeholde vejen, herunder bl.a. vej- og cykelsti, fortove, overkørsler og kantsten, vejbrønde/regnvandsriste og stikledninger til regnvand, træer og beplantning, fartdæmpende foranstaltninger, færdselsskilte og vejafmærkning og dertil bl.a. snerydning.

Før nedklassificering og overdragelse finder sted gennemgås vejens beskaffenhed. Aarhus byråd har besluttet, at en vej skal have mindst 50% restlevetid ved overdragelse – selv om loven siger 25%. Slidlag på vej holder normalt 25-30 år – og måske mere. Processen med nedklassificering tager mindst 4 år – og erfaringsmæssigt 5 eller 6 år.

Ekstra omkostninger til vedligehold og drift er – erfaringsmæssigt – i størrelsesordenen DKK 2000 pr. husstand pr. år, men det kan naturligvis variere fra vej til vej.Det gives ikke nedslag i grundskyld e.a. for omkostningen.

Kommunen anbefaler, at de udvalgte veje etablerer et vejlav, der kan varetage opgaven. Se kommunens oplæg til standardvedtægter her: https://aarhus.dk/media/vmnh34xz/standardvedtaegter-for-vejlav.docx

Vejlby-Risskov Grundejerforening vil gerne, hvis der er interesse, arrangere et møde med kommunen om nedklassificering – og om muligt også med repræsentanter fra nedklassificerede veje, der allerede har været igennem processen.